15 jaar ‘De Kromme Akker’

Op 7 september viert de Kromme Akker feest. De kinderboerderij bestaat vijftien jaar. Alles wordt uit de kast getrokken om er de hele dag een leuk feest van te maken: er komt een springkussen, er zijn oud-Hollandse spelletjes, je kunt er beesten voeren, tattoo’s maken en dieren knuffelen. Als klapstuk komt Nel Snottebel optreden. Ze schminkt en ze treedt om 16:00 uur op. Het wordt kortom een heel leuk feest dat je niet mag missen en de toegang is zoals altijd gratis!

Er is een enorm enthousiast team van vrijwilligers dat al jaren de kinderboerderij gaande houdt. We spreken met mensen uit de harde kern. Kees Hessels is een oudgediende. “Het gaat om de dieren en de kinderen, niet om mij.” Verder zit Guste Bos erbij die vaak achter de kassa in het restaurantje zit. Nicole Theuns zorgt dat de samenwerking goed verloopt met de verstandelijk gehandicapte stagiaires van Prisma en sinds kort doet Judith Mundel de communicatie.

Al snel wordt duidelijk dat het team een vaste kern heeft van vrijwilligers aangevuld met verstandelijk gehandicapten uit Prisma, mensen die hier opgroeien en steeds zelfstandiger worden en vooral stagiaires die dierverzorger willen worden. Er zijn altijd te weinig vrijwilligers. “Waar we echt om verlegen zitten is iemand met boekhoudkundige kennis en kennis van het bedrijfsleven. Vroeger deed Diana Vermeeren dat,” vertelt Kees Hessels. “Die zocht ook donateurs, want om brood zitten we niet verlegen, maar wel om geld. Maar over de gemeente niets dan goeds. Die helpt precies met de huur van 12000 euro door subsidie. Dan blijven de dieren over om te voeren. Als we quitte draaien hebben we een goed jaar.”

Diana en Jos van Hamont begonnen met de kinderboerderij. De grond en het gebouw worden gehuurd van PENM, later EPZ en van de gemeente. Er stonden al snel geiten, schapen en bokken, “Ouwe bokken en jonge achter de bar en in de knuffelwei!,” grijnst Hessels.

Hessels weet nog wel te vertellen dat er in het begin een vijfling was geboren bij een geit. Ze hadden de kranten al gebeld en omroep Brabant. Het was een bijzonderheid. Totdat in de middag een geit in het veld aan het janken was. Die bleek ook bevallen te zijn, de een van twee, de ander van drie. Vlug zetten ze die moeder erbij, want de geitjes hadden een halve dag geen drinken gehad. Dat ging nog goed. De moeder herkende haar kinderen.

“Het is een supergezellig team en we hebben het erg naar ons zin,” besluit Hessels die zelf met 75 jaar met pensioen gaat. Roy van de Kieboom wordt zijn opvolger. “Kom ook gezellig naar de Kromme Akker op 7 september!”

Hessels: “Roy van de Kieboom neemt het van me over en ik ga naar de achtergrond, want twee kapiteins op een schip, dat gaat niet. Maar ik woon ernaast, dus ik kom wel op bezoek.”

Bron: Het Kanton – Judith Prakke